Blog

06sep
2024

Lisette trok op avontuur naar Slovenië met de EV

Lisette trok op avontuur naar Slovenië met de EV

Deze zomer ging onze collega Lisette Striekwold met de EV naar Slovenië. Het werd een avontuurlijke roadtrip aan boord van de Skoda Enyaq 80, waarbij Lisette vooral genoot van bochtige wegen en prachtige vergezichten.

Vijf jaar geleden trokken Lisette en haar familie naar Slovenië om een Karstherder te kopen, een typisch Sloveense herdershond die wordt gekweekt om kuddes te beschermen. Deze zomer besloten ze om met Dragi – zo heet de hond – terug te reizen om de fokker te bezoeken. Daarom vertrokken ze met de Skoda Enyaq naar Moravske Toplice.

“Om het voor de hond en de twee tieners aan boord wat leuk te houden, besloten we om er een roadtrip van te maken. Zo reden we in verschillende etappes door Duitsland en Oostenrijk naar Slovenië en maakten we ook enkele leuke stops tijdens de terugreis”, vertelt Lisette. “Voor ons is de reis even belangrijk als de bestemming, en de tussenstops maken de reis veel leuker dan in één keer 1.200 kilometer te rijden.”

Ruim voldoende laadpalen

Over de hele reis verspreid hebben Lisette en haar gezin zo’n 3.300 kilometer afgelegd. De laadkost bedroeg in totaal net iets meer dan 400 euro. “We hebben vooral snelladers gebruikt waardoor de laadkost natuurlijk iets hoger lag. Opvallend was dat in Slovenië de tarieven erg verschilden. Zo vonden we er een lader waar je meer dan 1 euro per kWh betaalde”, vertelt ze. Het laden en elektrisch rijden zelf verliep gedurende de hele reis zonder problemen. “Langs de snelwegen vind je zeker voldoende snelladers. Om tot in Slovenië te geraken zijn we acht keer gestopt om te laden, maar ik laadde nooit meer op dan 80% en ik liet de batterij nooit onder de 20% zakken. Eén enkele keer waren alle laadpalen volzet, maar dan ben ik bij de andere bestuurders even gaan vragen hoe lang ze nog moesten laden en hebben we slechts vijf minuutjes moeten wachten.”

Geleid door het avontuur

Over de voorbereiding van haar reis kan Lisette kort zijn: die was er amper. “Mijn familie is vrij nonchalant en impulsief, waardoor plannen nog wel eens kunnen veranderen, dus zaken te veel voorbereiden leidt dan alleen maar tot frustratie bij mij”, lacht Lisette. “Ons verblijf in Slovenië hadden we vastgelegd, net als onze eerste overnachting in Trier. Verder lieten we ons leiden door het avontuur. Dat bracht ons soms in bijzondere situaties waar we nog lang aan zullen terugdenken, zoals een overnachting in een berghut in the middle of nowhere.”

Of Lisette nog tips heeft? “Vraag altijd bij je accommodatie of er laadplekken ter beschikking zijn. Soms geeft je app aan van niet, omdat de lader als privaat werd aangeduid”, zegt ze. “Maar de belangrijkste tip: geniet van de reis op zich. Met een EV rijden is fantastisch, zeker door die prachtige berglandschappen. Focus niet enkel op de bestemming en hoe snel je daar wil geraken. Laat je tempo zakken en wees je ervan bewust dat je vakantie al in de wagen begint. Dan is het echt genieten geblazen.”