Eindelijk zomervakantie! In deze blog geven we je de ultieme tips voor een zorgeloze reis door Europa met je EV. We geven je de recente ontwikkelingen in de laadinfrastructuur langs de snelwegen mee en geven je graag advies om je elektrisch voertuig optimaal te gebruiken. Daarnaast krijg je ook nog wat extra algemene tips voor een stressvrije reis en verkennen we de wegen met de beste en meeste laadinfrastructuur in West-Europa. Alles wat je nodig hebt voor een stressvrije vakantie, handig samengebundeld dus!
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je plannen hebt om een reis van 500 km of verder te maken, bereid je je best goed voor om de actieradius van je elektrisch voertuig optimaal te gebruiken. Plan je route zorgvuldig en maak gebruik van routeplanners die rekening houden met laadstations.
Daarnaast kan je je rijstijl aanpassen om energie-efficiënt te rijden: schakel over op eco-modus, rijd niet sneller dan 120 km/u en vermijd abrupt accelereren en remmen. Met regeneratief remmen kan je ook energie terugwinnen tijdens het rijden. Heb je wat meer tijd? Beperk je snelheid dan tot 100km/u, want zo bespaar je nog meer energie!
Hou ook rekening met weersomstandigheden, want extreme koude of hitte beïnvloeden je batterijprestaties. Bovendien zorg je best voor een goede bandenspanning. De voorschriften daarvoor vind je terug in het instructieboekje van je EV. Laat je voertuig eventueel ook controleren door je garage wanneer het de eerste keer is dat je zo’n lange afstand aflegt met je EV.
Europa stimuleert elektrisch rijden met nieuwe laadinfrastructuur
De laadinfrastructuur langs Europese snelwegen maakte de afgelopen tijd een enorme groei door. Publieke en private investeringen zorgen voor talloze nieuwe laadpunten, waardoor je je elektrisch voertuig gemakkelijker en sneller kan opladen. Deze positieve ontwikkeling versterkt het vertrouwen in elektrisch rijden en zorgt voor langeafstandsreizen zonder problemen of zorgen.
Hieronder een kort overzicht van de Europese wegen met de beste laadinfrastructuur. Afhankelijk van de route kan je hier al gauw vijftien tot dertig laadpalen per 100 kilometer vinden. Hier is er dus altijd een laadpaal in de buurt!
- Frankrijk: Autoroute du Soleil (A6/A7), Autoroute A10, Route Nationale 7 (RN7).
- Duitsland: Autobahn A2, Autobahn A9, Autobahn A7.
- Nederland: A1 snelweg, A2 snelweg, A12 snelweg.
- Spanje: Autovía del Mediterráneo (A7), Autopista del Sur (AP-7), Autovía de Andalucía (A4).
- Italië: Autostrada del Sole (A1), Autostrada Adriatica (A14), Autostrada dei Fiori (A10), Autostrada del Brennero (A22), Autostrada Serenissima (A4).
Ook de Scandinavische landen als Denemarken, Zweden en vooral Noorwegen zijn goed voorzien van laadinfrastructuur. Vooral in het zuiden van deze landen vind je langs alle snelwegen voldoende snelladers. In Noorwegen heb je op de belangrijkste wegen bijvoorbeeld elke 50 kilometer de mogelijkheid om je elektrische wagen op te laden.
Hier vind je de aanbieders van snelladers in de verschillende landen:
- Frankrijk: Ionity, Corri-Door, Total, Enedis, Tesla Superchargers
- Duitsland: Ionity, Allego, EnBW, Fastned, Tesla Superchargers
- Nederland: Fastned, Allego, EVBox, NewMotion, Tesla Superchargers
- Spanje: Iberdrola, Repsol, Electrify America, Endesa, Tesla Superchargers
- Italië: Enel X, Ionity, Terna, Tesla Superchargers
- Scandinavië: E.on, Chargestorm, Fortum, Ionity, MER, Tesla Superchargers
Rustige gebieden zijn minder goed uitgerust
Er zijn uiteraard ook gebieden waar je extra moet opletten en heel goed moet plannen, omdat de laadinfrastructuur er beperkter is. Denk dan vooral aan uitgestrekte landbouwgebieden en bergachtige regio’s in Frankrijk en Italië. Ook in het Spaanse binnenland en op de Spaanse eilanden is het iets moeilijker om laadstations te vinden. In het oosten van Duitsland is de afstand tussen de verschillende laadstations ook groter dan in het westen van het land. Hou daar dus zeker rekening mee.
Extra tips voor een zorgeloze reis
Ter voorbereiding kan je alle laadpunten op je route controleren en incalculeren waar je (eventueel) kan stoppen om je voertuig op te laden en tegelijk een korte pauze te nemen. Een overnachting als tussenstop is ook geen overbodige luxe als je een groot aantal kilometers moet afleggen. Neem bovendien alleen het noodzakelijke mee om onnodig gewicht te vermijden, dat is belangrijk voor de efficiëntie van je voertuig.
Reizen met een EV is niet hetzelfde als met een wagen met verbrandingsmotor. Als je met andere personen reist, zorg er dan voor dat zij ook op de hoogte zijn van de specifieke behoeften en vereisten van een elektrisch voertuig. Bespreek het opladen en de reisplanning om eventuele verrassingen onderweg te voorkomen.
Daarnaast kan je gebruik maken van mobiele apps en online platforms die realtime-informatie bieden over laadstations en hun beschikbaarheid. Gebruik mobiele apps of websites zoals PlugShare, Chargemap of de app van de autofabrikant om specifieke snellaadstations in de gewenste regio te vinden en hun beschikbaarheid te controleren. De Shell Recharge app kreeg recent enkele belangrijke updates. Zo kan je in de app voortaan je route vooraf plannen, waarbij alle stops worden ingevoegd. Zo hoef je bij je vertrek enkel maar de route op te roepen, en je bent meteen vertrekkensklaar. Bovendien is de personalisatie verbeterd en vindt de app je voertuig makkelijker terug, waardoor je ritten soepeler en plezieriger verlopen.
Compatibele en back-up laadpas
Controleer van tevoren de dekking van je laadpas in de specifieke landen en regio's waar je naartoe gaat. Maak gebruik van apps en platformen die informatie bieden over de beschikbaarheid en tarieven van laadstations die jouw laadpas accepteren. Overweeg ook om een back-uplaadpas mee te nemen voor het geval je hoofdpas niet werkt of als alternatief voor laadstations met verschillende aanbieders.
Klaar? Start! En vooral… geniet van je vakantie!
Door de groeiende laadinfrastructuur en met de juiste voorbereiding kunnen elektrische voertuigbezitters met volle vertrouwen genieten van hun zomervakantie. Volg onze tips om de actieradius van je elektrisch voertuig optimaal te benutten, verken de snel evoluerende laadinfrastructuur en zoek de routes met de beste laadpaalbezetting. Vergeet ook niet om een goede planning te maken, alleen het essentiële mee te nemen en indien nodig een overnachting onderweg te plannen. Zo leg je een solide basis voor een geslaagde reis.
Met deze tips kun je met een gerust hart vertrekken naar je zomervakantiebestemming met je elektrisch voertuig. Wees voorbereid en vooral: geniet van je reis. Veel plezier en een fijne vakantie!