Nieuw in 2024! Meldingsplicht voor laadpalen bij werknemers thuis
Vanaf 1 januari 2024 zijn particulieren in België verplicht om hun thuislaadpunt aan te melden bij hun netbeheerder. Thuisladen is voor veel werknemers op dit moment de meest kostenefficiënte manier om hun elektrisch voertuig of EV op te laden, dus denk aan de plichten die bij zo’n eigen laadpaal komen kijken. We informeren u graag over de nieuwe meldingsplicht voor thuislaadstations.
Waarom een meldingsplicht voor laadpalen?
In de voorbije jaren steeg de elektriciteitsvraag in ons land enorm en bijgevolg nam de nood aan afschakelplannen toe. De nieuwe meldingsplicht moet netbeheerders helpen om de huidige en toekomstige belasting van het elektriciteitsnet optimaal in te schatten, zodat ze tijdig de nodige aanpassingen kunnen doorvoeren en ons land minder storingen riskeert.
Geen gedoogbeleid meer
De meldingsplicht voor thuislaadpunten is eigenlijk al langer een feit in Vlaanderen en Wallonië, maar tot nu toe was er een gedoogbeleid. Vanaf 2024 komt daar dus een einde aan.
Wat zegt de wet precies?
De meldingsplicht voor privé-laadpalen geldt overal in België, maar de bevoegde instanties verschillen per gewest.
- In het Vlaams Gewest moeten werknemers hun thuislaadpaal met een laadvermogen van 5 kVA of meer, die is aangesloten op het laagspanningsnet, registreren bij netbeheerder Fluvius.
- In het Waals Gewest is elke netgebruiker met een oplaadpunt verplicht om de netbeheerder op de hoogte te brengen. In Wallonië zijn er verschillende netbeheerders, waaronder ORES, die 75% van het grondgebied dekt, en RESA, de netbeheerder in de provincie Luik. De andere netbeheerders in het Waalse Gewest zijn AIEG, AIESH en REW.
- Er heerste lang discussie over, maar de kogel is eindelijk door de kerk: ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn particulieren vanaf 1 januari 2024 verplicht om hun laadstation te registreren. De netbeheerder daar is Sibelga.
Wat als werknemers hun laadpaal niet melden?
Particulieren die niet voldoen aan de meldingsplicht voor laadpalen riskeren een administratieve boete van 250 euro.