Files: soms kunnen we er niet omheen. Maar met een paar aandachtspunten kun je ervoor zorgen dat de file zich sneller oplost en/of houdt u het veilig voor u en de andere automobilisten. We lijsten enkele tips op.
1. Files: voorkomen is beter dan genezen
Pour Neem alleen de wagen naar het werk als u echt niet anders kunt. Of probeer af te wisselen: misschien kunt u eens kiezen voor de fiets? Dat is bovendien ook nog eens gezond! Een vaste dag thuiswerk bespaart u ook al snel heel wat tijd. Rijdt u toch met de wagen? Rij dan trager. Als alle automobilisten vijf tot zeven kilometer per uur trager zouden rijden dan de maximumsnelheid, zou de kans op files met meer dan twintig procent dalen. Zorg ten slotte voor een vlotte circulatie bij wegenwerken of ongevallen. Vertraag niet om te kijken. De bestuurders achter u zullen u dankbaar zijn!
2. Houd voldoende afstand
Onlangs lanceerde de overheid nog de tunnelreflexcampagne: houd in tunnels voldoende afstand om ongevallen te voorkomen. Maar dat geldt uiteraard ook voor de gewone weg. Bumperklevers zijn voor niemand aangenaam. Bovendien zorgt zo’n rijgedrag voor een verkorte reactietijd en dat kan nefast zijn bij onverwachte manoeuvres.
3. Let goed op andere weggebruikers
Heb voldoende oog voor andere automobilisten. Besteed extra aandacht aan motorrijders: laat hen voorbijrijden wanneer ze zich een weg door de file banen. Het spreekt voor zich dat u de hulpdiensten met actieve sirene en zwaailicht doorlaat. Vanaf 1 oktober 2020 geldt bovendien dat elke automobilist in de file een reddingsstrook moet creëren. Dat geldt voor alle wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting. De ruimte tussen de linker- en de rechterrijstrook wordt vrijgelaten. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk is deze Rettungsgasse al jaren deel van de wegcode, waardoor de hulpdiensten sneller op de plaats van het ongeval kunnen toekomen.
4. Rij nooit op de pechstrook
De pechstrook is enkel voor mensen met pech. Zonder auto- of andere pech mag u dus niet op de pechstrook rijden, ook niet als u een afrit wilt nemen. Wie onterecht op de pechstrook rijdt, riskeert boetes van zo’n 175 euro.
5. Blijf op de snelweg
Apps als Waze berekenen snel een alternatieve route wanneer er file staat op uw traject, maar dat zorgt er ook voor dat secundaire wegen verzadigd raken. Blijf dus op de snelweg, om het fileprobleem niet nog groter te maken.
6. Keep calm
Stap niet kwaad of gestrest in uw wagen. Wind u ook niet op in de file – dat helpt niet. Misschien kan een streepje rustgevende muziek wel helpen? Of u verkiest misschien de filefuif met deze playlist van Studio Brussel? In elk geval: goeie moed!