Autoleasing kennen de meeste mensen wel, maar wist u dat u ook een (elektrische) fiets kunt leasen? Net zoals een auto leasen is dit een heel interessante formule die tal van voordelen biedt. Lees snel verder!
Waarom een fiets leasen?
Waarom zou u een fiets leasen als u ook een auto kunt leasen, denkt u misschien? Nu zijn er heel wat voordelen aan fietsen. Zo is het alvast gezonder. Bovendien staat u met een fiets niet in de file. Dat kan u flink wat tijdswinst opleveren – zeker als u met een elektrische fiets rijdt. Daarnaast kunt u op de fiets mentaal tot rust komen. Een fiets is dus zeker het overwegen waard, zowel voor uw woon-werkverkeer als tijdens uw vrije tijd.
Financiële voordelen
Naast de pluspunten die fietsen met zich meebrengen, zijn er nog andere voordelen. Het is bijvoorbeeld ook financieel aantrekkelijk. Zo is een fiets voor werkgevers 100% fiscaal aftrekbaar, als de werknemer de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Ook de fietsvergoeding van maximaal 0,24 euro per kilometer en de kosten aan de fiets (denk aan het onderhoud, maar onder meer ook aan de helm of lichten) zijn fiscaal aftrekbaar.
Als werknemer kunt u dan weer een fietsvergoeding krijgen. Als u uw fiets voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, wordt dit niet gezien als een loonvoordeel. U hoeft dus geen RSZ-bijdragen of andere belastingen te betalen voor een fietsvergoeding van maximaal 0,24 euro per kilometer. Dit geldt trouwens zowel voor gewone fietsen als voor elektrische fietsen!
Elektrische fiets? Hou het veilig
Trekt u de baan op met een elektrische fiets? Prima idee! Zo krijgt u voldoende lichaamsbeweging, zonder dat u zich volledig in het zweet hoeft te werken. Let wel: een elektrische fiets is heel wat sneller dan een gewone fiets, dus voorzichtigheid is geboden. Met deze tips houdt u het veilig op de e-bike:
1. Leer uw elektrische fiets kennen
In het begin is een elektrische fiets even wennen. Het lijkt wel alsof u opnieuw moet leren fietsen. Ga dus niet zomaar een drukke straat op, maar oefen eerst even in een iets rustigere omgeving.
Het is belangrijk dat u vertrekt in een lage versnelling en met lage trapondersteuning. Zo schiet u niet plots vooruit. Idealiter zet u de trapondersteuning bij het vertrek zelfs helemaal uit. Zo niet kan de fiets al wegschieten voor u goed en wel bent opgestapt.
2. Hou uw aandacht erbij
In het verkeer is het altijd belangrijk om uw aandacht erbij te houden. Op een e-bike is dat niet anders. Probeer de andere weggebruikers dus altijd zo goed mogelijk in de gaten te houden, leef de regels na en hou in het achterhoofd dat automobilisten uw snelheid soms verkeerd inschatten. Zij zien namelijk ‘gewoon’ een fietser, maar u gaat wel heel wat sneller.
3. Draag een helm en een fluohesje
Als uw fiets niet sneller gaat dan 25 km/u, is een helm niet verplicht. We raden het u wel aan, want een helm kan bij een val letterlijk uw leven redden. Ook een fluohesje is een aanrader, aangezien het uw zichtbaarheid sterk verhoogt, zodat andere weggebruikers u zeker opmerken.
4. Ga niet té snel
Afhankelijk van het type elektrische fiets kunt u snelheden halen van 25 tot 45 km/u. Toch hoeft u die maxima niet per se na te streven. U kunt gewoon rustig fietsen, op zo’n manier dat u het verkeer altijd goed kunt inschatten en nog genoeg tijd hebt om te reageren bij plotse manoeuvres of onverwachte obstakels. Ga zeker in de bochten niet te snel, anders bestaat het risico dat u uit de bocht vliegt. Nadert u een kruispunt? Minder dan ruim op tijd uw snelheid.
Fiets ze!