Blog

10jul
2020

Hoelang gaat de batterij van een elektrische step mee?

Hoelang gaat de batterij van een elektrische step mee?

De elektrische step of e-step is tegenwoordig erg populair. Het is dan ook een handig vervoersmiddel voor korte afstanden die toch nét te lang zijn om te voet af te leggen, zoals de weg naar het station of de bushalte. Bovendien is een elektrische step makkelijk mee te nemen op het openbaar vervoer. Een bijzonder handig vervoersmiddel dus … op voorwaarde dat de batterij meewerkt (lees: niet te snel leegraakt). In dit artikel ontdekt u hoelang de batterij van een elektrische step meegaat.

Lithium-ion voor een lange levensduur

Goed nieuws: elektrische steps bevatten over het algemeen lithium-ionbatterijen. Dit type accu’s is heel licht én makkelijk oplaadbaar. Het zijn doorgaans dan ook erg efficiënte batterijen met een lange levensduur.

De meeste e-steps hebben een accu van 36 volt nodig. Toch bestaan er ook types van 12 volt en met cappaciteiten van 7,2 Ah (ampère-uur), 12 Ah, 15 Ah, 17 Ah of 20 Ah.

Factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden

Onder de levensduur van een batterij verstaan we de tijdsduur dat ze elektriciteit kan leveren voordat u ze moet vervangen. Over het algemeen gaat de batterij van een elektrische step één tot drie jaar mee, afhankelijk van hoe intensief u ze gebruikt en van de gebruiksomstandigheden. Te hoge of te lage temperaturen verkorten de levensduur. Meestal wordt aangeraden om de batterij op te laden in een droge ruimte met een temperatuur tussen de -10 ˚C en de 55 ˚C. Draag dus goed zorg voor uw step en respecteer ook de gewichtslimiet (vaak is dat 120 kilogram).

Actieradius van de batterij

Naast de levensduur is de actieradius van de batterij van belang. De actieradius bepaalt hoelang de batterij meegaat na één oplaadbeurt. Afhankelijk van het type step dat u gebruikt, gaan sommige batterijen tot tien kilometer per oplaadbeurt mee, andere vijftig kilometer of meer. Ook hier geldt dat dit sterk afhankelijk is van het gebruik van de step.

Zo verbruikt u meer:

  • voortdurend aan de hoogste snelheid rijdt;
  • veel bergop gaat
  • vaak start en stopt (Probeer te anticiperen: u bolt beter uit dan meteen te remmen. Iedere keer als u remt, hebt u immers veel energie nodig om terug op snelheid te komen.)
  • op een ruwe ondergrond rijdt
  • veel gewicht vervoert

Tip: wilt u lange afstanden overbruggen en heeft uw step verschillende versnellingen? Schakel dan een versnelling lager. Toegegeven: u mist snelheid, maar net zoals met een elektrische wagen kunt u dan wel verder rijden.